Olivy pre mňa zosobňujú stredomorie. Čerstvý chlebík namočený v dobrom oleji a k tomu jemne nastrúhaný parmezán patrí k mojim obľúbeným šmakocinkám. Ak máte vo svojom okolí podobne naladenú osobu, mám pre vás tip na parádny olivový balíček.
Základom tohto darčeka je dobrý olivový olej. Na ochutnávke na Istrii, odkiaľ pochádza aktuálne najlepší olivový olej na svete, som si rozšírila obzory. Za studena lisovaný olivový olej najvyššej akosti má troch nepriateľov a to vzduch, svetlo a teplo. A tak pri nesprávnom skladovaní aj ten najlepší olej stratí všetky tie super látky, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné.
Olivový olej musím vždy kúpiť tmavej fľaši alebo kovovej nádobe. To je tá jednoduchšia časť. Ideálne by mal byť skladovaný na tmavom a chladnom mieste, čo už môže byť väčší problém, keďže na Slovensku nevieme kúpiť olej priamo od producenta. Čo určite pomôže, je vybrať olej od malého výrobcu. Dobrý olivový olej by mal mať zelenú farbu, mal by voňať po čerstvo pokosenej tráve a po ochutnaní by mal jemne škrabať až štípať v hrdle.
Takýto olej je vynikajúcim základom pekného darčeka. Ak sa chcete držať témy, pribaľte ďalšie olivové pochutiny. Určite budú v balíčku pekne vyzerať olivy od jedného producenta s viacerými variáciami. Okrem zelených a tmavých pribaľte aj olivy plnené syrom, alebo mandľou. Ak chcete darovať olivy, určite siahnite po prémiovejších značkách. Ak v obchode objavíte ešte aj syr s olivami, vyhrali ste.
Balíček môžete doplniť aj ručne vyrobenou tapenádou z tmavých olív. Nepoznám žiadnu nátierku, ktorá by bola lepším pomerom rýchlosti výroby a výkonu. Niekedy mi je až trápne, keď ju pre návštevu v rýchlosti urobím a tá ju vychvaľuje do nebies. Ak tapenádu nestíhate pripraviť, kľudne ju kúpte v potravinách. Okrem tmavej bežne predávajú aj tapenádu zo zelených olív.
Olivová tapenáda
Print RecipeIngredients
- 1 fľaštička tmavých olív cca 150g
- 2 kúsky sušených rajčín
Instructions
Postup je až príliš jednoduchý. Otvoríme fľaštičku olív a do misky si odleje trochu šťavy. Zvyšok vyleje a olivy dáme do misky, kde ich rozmixujeme so sušenými rajčinami. Lepšie je použiť rajčiny, ktoré nie sú naložené v oleji, ale ak ich doma nemáte, poslúžia aj tie. Ak je masa príliš tuha a zle sa nám mixuje, pridáme k nej lyžicu šťavy, ktorú sme si vopred odobrali.
Ak chcete tapenádu využiť ako darček, naplňte ňou peknú nádobku a vrch zalejte tenučkou vrstvou olivového oleja.
Pri odovzdaní obdarovaného upozornite, že tapenádu treba vložiť do chladničky a ideálne do troch dní zjesť. Dlhšie v našej chladničke nikdy nevydržala, tak vám neviem povedať, koľko vydrží v zatvorenej nádobke, ale myslím, že práve vďake oleju aj oveľa dlhšie.
Verím, že týmto darčekom milovníčku olív naozaj potešíte. Ak máte nápad, čo by sa do tohto olivového balíčka ešte hodilo, neváhajte a píšte do komentárov.
2 komentáre
Dana
júl 29, 2016 at 18:48Leni,porad nam,kde na Istrii si kupila tolko vychvalovany olivovy olej? Mas aj odporucanie na nejake miesto? My sme zatial najlepsi mali v Grecku.
admin
júl 31, 2016 at 23:09Konkrétne sme navštívili mestečko Vodnjan a boli sme tam na dvoch ochutnávkach. Jedna bola zadarmo http://brist-olive.hr/ a druhá http://www.chiavalon.hr/ bola vopred booknuta a aj sa niečo platilo. Obe sa nám veľmi páčili, ale s deťmi je lepší ten Brist, lebo to len vojdeš do obchodíku z ulice. Robí tam škót priženený do rodiny takže parádnou angličtinou, všetko vysvetlí. V tom prvom je zas viac pokoja a viac informácií o tom ako sa ochutnáva olivový olej.